Lega - Italië

 

            

 

Lega per Salvini

Lega per Salvini ('Liga voor Salvini'), oorspronkelijk Lega Nord ('Noordelijke Liga'), werd opgericht op 4 december 1989 door de samensmelting van enkele regionale autonome groeperingen uit Noord-Italië, met als belangrijkste politieke doel van Italië een federale staat te maken. Nadat de partij in 1994 enkele maanden in de nationale regering zat, voegde de Lega zich in de jaren 2000 bij de centrumrechtse coalitie die na de verkiezingen als winnaar uit de bus kwam. In de regering werkte Lega mee aan de goedkeuring van een restrictieve hervorming van de wet betreffende asiel en migratie. In de jaren waarin de partij de minister van Binnenlandse Zaken had, was er een drastische daling van de illegale immigratie dankzij een zorgvuldig beleid van bilaterale overeenkomsten met de landen van herkomst van de immigranten en met weigeringen aan de grens. Tijdens de verkiezingen van 2018 behaald de partij haar beste resultaat ooit (17,34% in de Kamer, 17,63% in de Senaat) en nam ze de leiding in de centrumrechtse coalitie. De partij kreeg voor de eerste keer nationaal aanzien met opmerkelijke resultaten in het centrale en zuidelijke gedeelte van het land. Aangezien het onmogelijk bleek om een centrumrechtse parlementaire meerderheid te vormen, bereikte Lega op 1 juni 2018 een akkoord met de Vijfsterrenbeweging en ontstond de regering onder leiding van Giuseppe Conte. Partijleider Matteo Salvini, werd minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier. Tijdens de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 werd de Lega de grootste partij van Italië met 34% van de stemmen. In augustus trok de partij haar steun voor de regering Conte in omdat de Vijfsterrenbeweging niet akkoord ging met Lega's politieke en economische aanpak. Lega zit in de regering van negen Italiaanse regio's en heeft de president van enkele belangrijke regio's (Lombardije, Veneto, Friuli-Venezia Giulia en Sardinië). De partij zetelt daarnaast in meer dan duizend gemeentebesturen over het hele Italiaanse schiereiland. Op Europees vlak heeft Lega altijd veel kritiek gehad over de oprichting van de Economische en Monetaire Unie sinds het Verdrag van Maastricht. Lega is de enige Italiaanse partij die nooit akkoord is gegaan met de dictaten en bezuinigingsmaatregelen die door Brussel in het Europees Parlement worden aanbevolen en opgelegd. De partij zet haar strijd voort binnen de fractie Identiteit en Democratie.


Matteo ADINOLFI
Lega - Italië

            

Matteo Adinolfi is op 24 december 1963 geboren in Latina. Hij studeerde af in de richting Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit 'La Sapienza' in Rome. Hij is professor in juridische en economische vakken. Daarnaast is hij beëdigd accountant en werkte hij als auditor en consultant aan de rechtbank van Latina. Hij begon zijn politieke carrière als gemeenteraadslid in de gemeente Latina, van 1997 tot 2007. Nadat hij lid werd van 'Noi con Salvini' werd hij in 2016 opnieuw verkozen voor de gemeenteraad. Als kandidaat voor de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 werd hij voor het Europees Parlement verkozen met meer dan 32.000 voorkeursstemmen.


Alessandra BASSO
Lega - Italië

            

Alessandra Basso werd met meer dan 25.000 voorkeursstemmen verkozen voor het Europees Parlement. Ze was de Lega-kandidaat met de meeste stemmen in Emilia-Romagna. Voor haar verkiezing werkte ze als rechter in Bologna, de stad waarnaar ze vanuit Treviso verhuisde voor haar universitaire studies. Ze heeft zich altijd ingezet voor de verdediging van consumentenrechten, als consultant bij een consumentenvereniging en als medeauteur van een tekst over consumentenrechten. Ze werd officieel lid van de Lega in 2016, als kandidaat voor de gemeenteraad en als lokale penningmeester van de partij. Ze is momenteel lid van de IMCO-commissie en plaatsvervanger in de DEVE-commissie.


Anna BONFRISCO
Lega - Italië

         

Anna Cinzia Bonfrisco werd tijdens de verkiezingen van 2019 met 39.404 voorkeursstemmen verkozen voor het kiesdistrict Midden-Italië. Voordat ze voor het Europese Parlement verkozen werd, was ze tussen 2006 en 2019 lid van de Italiaanse senaat.


Paolo BORCHIA
Lega - Italië

         

Paolo Borchia werd in 2019 voor het Europees Parlement verkozen nadat hij 37.400 voorkeursstemmen behaalde in het kiesdistrict Noordoost-Italië. Hij studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Padua en was vele jaren actief in bedrijfsbeheer tot hij begin 2010 zijn professionele carrière in Brussel begon. Na een zittingsperiode als parlementair assistent ging hij later aan de slag als politiek adviseur voor de ENF-fractie en werd hij aangeduid om het werk van de parlementaire commissie Industrie en Onderzoek op te volgen. Als Europees parlementslid coördineert hij deze commissie voor de fractie Identiteit en Democratie. Sinds juni 2018 is hij ook de federale coördinator van de buitenlandse afdelingen van de Lega. Hij vertegenwoordigt die afdelingen binnen het federale bestuur van de Lega.


Marco CAMPOMENOSI
Lega - Italië

         

Marco Campomenosi is in 1975 geboren in Genua waar hij afstudeerde als bachelor in de rechten. In 2004, na een eerste werkervaring als juridisch adviseur voor het regionale bestuur van de regio Ligurië, vertrok hij naar Brussel om in het Europees Parlement te werken als geaccrediteerd parlementair medewerker van voormalig Europees parlementslid Matteo Salvini. In 2009, na een korte periode in de privésector in Italië, keerde hij terug als bestuurslid van de Lega-delegatie in het Europees Parlement in Brussel. Tijdens de laatste twee parlementaire termijnen nam hij enkele belangrijke verantwoordelijkheden op zich. In 2019 werd hij verkozen als lid van het Europees Parlement met 17.768 stemmen. Hij nam daarnaast ook de leiding van de Lega-delegatie in de nieuw gevormde fractie Identiteit en Democratie.


Massimo CASANOVA
Lega - Italië

            

Massimo Casanova werd in 2019 verkozen voor de partij 'Lega Salvini Premier' in het kiesdistrict Zuid-Italië (Abruzzo, Basilicata, Campania, Calabrië, Molise en Puglia). Hij is lid van de commissie Vervoer en Toerisme, de commissie Visserij en lid van de werkgroep Toerisme. Hij is een ondernemer uit Italië waar hij eigenaar is van de beroemde 'Papeete Beach', een resort in de regio Emilia Romagna. Zijn merk is over de hele wereld gekend. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen. Hij houdt van de natuur, jagen en vissen. In 2007 stortte hij zich op de landbouw in Puglia, op een stukje grond tussen het meer van Lesina en de Adriatische Zee. In dat gebied richtte hij verschillende landbouwbedrijven op, steeds met respect voor de streek en de natuur. Hij onderscheidt zichzelf ook door zijn sociale betrokkenheid. Zo won hij in 2018 bijvoorbeeld de 'Virgo Fidelis'-prijs.


Susanna CECCARDI
Lega - Italië

         

Susanna Ceccardi is op 19 maart 1987 geboren in Pisa. Ze begon haar politieke carrière als student toen ze in haar thuisstad rechten studeerde aan de universiteit. In 2011 werd ze verkozen voor de gemeenteraad van Cascina, als vertegenwoordiger van Lega Nord. Cascina is een stadje in de buurt van Pisa met ongeveer 45.000 inwoners. In juni 2016 werd ze verkozen als burgemeester van Cascina. De verkiezing was een enorm succes op lokaal vlak. Ze was immers de eerste vrouw en het eerste lid van een conservatie partij dat sinds 1945 als burgemeester verkozen werd. De verkiezing was eveneens een mijlpaal voor de regio Toscane. De regio was de afgelopen 70 jaar immers een bastion van de communistische partij en haar erfgenamen. Naast haar ervaring als burgemeester heeft Susanna Ceccardi de afgelopen jaren ook enkele belangrijke bestuursposities in de Lega Nord bekleed. Tot de zomer van 2019 werkte ze voor Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken, toen de politieke coalitie tot een abrupt einde kwam en de partij tot de oppositie werd veroordeeld. In de lente van 2019 stelde ze zich kandidaat voor het Europees Parlement in het kiesdistrict Midden-Italië. Ze werd verkozen met 48.241 voorkeursstemmen.


Angelo CIOCCA
Lega - Italië

            

Angelo Ciocca is sinds 2016 lid van het Europees Parlement. Tijdens zijn mandaat is hij altijd een hevige beschermer van de Italiaanse economie geweest. Hij verdedigde Italiaanse ondernemers en hun producten maar ook Italiaanse landbouwproducten. Zijn frappante uitspraken tegenover de Eurocraten hebben hem op de achtergrond doen verdwijnen. Tijdens de laatste Europese verkiezingen werd hij opnieuw verkozen met 90.000 voorkeursstemmen.


Rosanna CONTE
Lega - Italië

            

Rosanna Conte werd in 2019 met 19.441 stemmen verkozen voor het Europees Parlement in het kiesdistrict Noordoost-Italië, bestaande uit de regio's Veneto, Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna en Trentino Alto Adige. Ze was de enige kandidaat in de provincie Venetië, een stat die ze met trots in de Europese instellingen vertegenwoordigt. Ze is al jaren actief lid van Lega. Daarnaast is ze ook gemeenteraadslid in Caorle, een prachtig toeristisch stadje in de provincie Venetië. Ze werd er verkozen met het hoogste aantal stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2016. Ze woont in Caorle waar ze als hotelmanager ook nog het familiebedrijf runt. Rosanna Conte is volhardend, strijdlustig en vastberaden. Ze is eveneens advocate met twee kantoren gespecialiseerd in bank-, bedrijfs- en burgerlijk recht.


Gianantonio DA RE
Lega - Italië

            

Gianantonio Da Re werd tijdens de Europese verkiezingen van 2019 verkozen voor het Europees Parlement met 43.387 stemmen. Hij was de enige vertegenwoordiger van de provincie Treviso. Da Re is lid van de commissie Cultuur en Onderwijs en plaatsvervanger in de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Voor zijn ambtstermijn in het Europees Parlement was Da Re burgemeester van Vittorio Veneto van 2009 tot 2014. Daarvoor was hij regionaal raadslid van Veneto (2005-2009) en gemeenteraadslid in de gemeentes Vittorio Veneto en Cappella Maggiore. Van 2004 tot 2009 was Da Re fractieleider van Lega Nord in de stad Vittorio Veneto. Daarnaast was hij provinciesecretaris van Lega Nord van 1998 tot 2012 en nationaal secretaris van Liga Veneta–Lega Nord van 2016 tot 2019.


Gianna GANCIA
Lega - Italië

            

Gianna Gancia is al sinds 1991 lid van Lega. Tijdens haar lange politieke carrière was ze voorzitter van Lega Nord Piëmont, gemeenteraadslid, lid van de raad van bestuur en in 2009 gouverneur van de provincie Cuneo. Na haar ervaring als regionaal raadslid en voorzitter van de Lega-fractie in de regio Piëmont, besloot ze om in 2019 mee te doen aan de Europese verkiezingen als kandidaat voor het kiesdistrict Noordwest-Italië. Ze werd verkozen met 19.194 voorkeursstemmen, waarmee ze de beste Liga-kandidaat in Piëmont was en vlak na Matteo Salvini kwam. Ze is momenteel coördinator voor de ID-fractie in de commissie verzoekschriften. Ze is volwaardig lid van de commissie ontwikkelingssamenwerking en van de delegatie voor betrekkingen met de landen van de Zuidelijke Kaukasus. Ze is ook plaatsvervangend lid in de commissie Economische en Monetaire Zaken, de commissie Industrie, Onderzoek en Energie en in de delegatie voor betrekkingen met de Verenigde Staten.


Paola GHIDONI
Lega - Italië

            

Paola Ghidoni werd op 8 juli 1963 geboren in Montecchio Maggiore (Italië). Ze woont in Padua met haar man en heeft een dochter en is zaakvoerder van haar accountantskantoor. In 2019 was ze kandidaat bij de Europese verkiezingen en behaalde toen 17.000 voorkeurstemmen. In november 2022 volgde ze Mara Bizzotto als Europees Parlementslid op. Bizotto zelf werd verkozen in de Italiaanse senaat. Paola Ghidoni is lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling (AGRI) en de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken (EMPL). Ze is een jarenlang trouw lid van de Lega en heeft er verschillende functies bekleed. In haar vrije tijd is ze als sommelier een gepassioneerd pleitbezorger van de uitstekende Italiaanse wijnen en keuken.


Valentino GRANT
Lega - Italië

            

Valentino Grant werd in 2019, zonder enige politieke ervaring, verkozen voor het Europees Parlement. In het kiesdistrict Zuid-Italië behaalde hij ongeveer 40.000 stemmen.

Ondanks het feit dat hij uit het maatschappelijk middenveld komt, heeft hij al de kans gehad om technische functies binnen de Liga uit te voeren. Hij begon zijn carrière als manager voor toonaangevende multinationals om vervolgens aan de slag te gaan in de banksector. Hij werkte meer dan tien jaar in de sector en bekleedde belangrijke functies zoals voorzitter van BCC en lid van de raad van bestuur van handelsorganisaties.

Hij is een grondige kenner van het Italiaanse productiesysteem en lid van de eerste Italiaanse financiële instelling, Cassa Depositi e Prestiti.


Danilo Oscar LANCINI
Lega - Italië

            

Danilo Oscar Lancini is al sinds 1990 lid van Lega. Hij was twee opeenvolgende ambtstermijnen burgemeester van Adro (Brescia). In april 2018 werd hij lid van het Europees Parlement en nam hij de functies van Matteo Salvini over in de commissies 'Internationale Handel (INTA)' en 'Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI)'. Hij werd in 2019 opnieuw verkozen met 22.000 voorkeursstemmen. Lancini was schaduwrapporteur in de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord tussen Vietnam en de EU.


Elena LIZZI
Lega - Italië

         

Elena Lizzi was waarnemend burgemeester van de gemeente Buja en taxateur van de provincie Udine voordat ze in 2019 verkozen werd voor het Europees Parlement in het kiesdistrict Noordoost-Italië (Friuli Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Veneto en Trentino Alto Adige). Ze ontwikkelde verschillende vaardigheden toen ze werkte in de raden van bestuur van de Universiteit van Udine, van een industrieel consortium en van een culturele stichting, terwijl ze haar bestuurlijke taken uitvoerde. Ze is volwaardig lid van de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (EMPL) en plaatsvervanger in de commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) en in de commissie Landbouw (AGRI). Ze maakt deel uit van de delegatie voor de betrekkingen met de Masjraklanden (Egypte, Jordanië, Libanon en Syrië), van de delegatie voor betrekkingen met Zwitserland, Noorwegen en IJsland en van de Gemengde Parlementaire Commissie van de Europese Economische Ruimte.


Alessandro PANZA
Lega - Italië

         

Alessandro Panza is geboren in Domodossola en een ingeweken 'Milanees'. Hij werd in 2019 voor de eerste keer verkozen voor het Europees Parlement en behaalde voor Lega 18.173 voorkeursstemmen. Hij is afgestudeerd in politieke wetenschappen, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij begon zijn carrière bij Lega in 2009. Hij werkte toen als geaccrediteerd assistent van Europees parlementslid Matteo Salvini (VIIe legislatuur). In 2017 werd hij aangesteld als federaal hoofd Organisatie voor de 'Lega per Salvini Premier'. In die functie kon hij voortdurend contact onderhouden met zijn electorale basis.


Aldo PATRICIELLO
Lega - Italië

         

Aldo Patriciello (geboren in 1957) is een Italiaans politicus uit Molise, gekozen in het zuidelijke kiesdistrict (Abruzzen, Basilicata, Calabrië, Campanië, Molise, Puglia). Hij is lid van het Europees Parlement sinds 8 mei 2006.

Als lid van het Europees Parlement was hij eerder vicevoorzitter van de Commissie industrie, onderzoek en energie. In deze zittingsperiode bekleedt hij, als lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, momenteel de functie van vicevoorzitter van de Interfractiewerkgroep Kanker.


Antonio Maria RINALDI
Lega - Italië

      

Antonio Maria RINALDI werd in mei 2019 voor het eerst verkozen voor het Europees Parlement met 48.508 voorkeursstemmen in het kiesdistrict Midden-Italië, na Matteo Salvini. Hij studeerde in 1979 af aan de LUISS-universiteit van Rome. Sindsdien werkte hij in verschillende kredietinstellingen zoals de Banco di Roma, de American Service Bank en Fideuram. Hij was actief voor de beursdienst CONSOB en bekleedde verschillende managementfuncties. Zo was hij onder meer algemeen manager van SOFID en financieel directeur van ENI. Na zijn managementcarrière begon hij aan zijn carrière als academicus. Van 2011 tot 2019 was hij professor politieke economie, economisch beleid en bedrijfsfinanciering aan de Link Campus University van Rome, de Universiteit van Molise di Campobasso en Rijksuniversiteit 'Gabriele d'Annunzio' van Pescara.


Maria Veronica ROSSI
Lega - Italië

        

Maria Veronica Rossi werd geboren in Ferentino (Frosinone) op 22 september 1988. In 2015 begon zij haar politieke carrière door zich aan te sluiten bij de jongerenafdeling van de Lega. In 2016 werd ze provinciaal coördinator van de Lega Giovani-beweging en was ze pleitbezorger voor de principes van het federalisme. Bij de Europese verkiezingen in 2019 behaalde ze 23.000 voorkeurstemmen, het hoogste aantal van de niet-verkozenen. Op dit ogenblik volgt ze nog de studie gevangeniswetenschappen.


Silvia SARDONE
Lega - Italië

            

Silvia Sardone werd in 2019 verkozen voor het Europees Parlement met ongeveer 45.000 stemmen op de Lega-lijst. Ze is moeder van twee kinderen en houdt zich bezig met arbeidsrecht. Ze is sinds haar achttiende aan het werk. Sardone heeft een rechtendiploma, een postdoctoraat in arbeidsrelaties en een master in bedrijfsbeheer. Op 20-jarige leeftijd werd ze verkozen voor een lokale raad in Milaan en nadien werd ze steeds verkozen, met duizenden voorkeurstemmen, voor de gemeenteraad van Milaan en nadien voor de regionale raad van Lombardije. Ze is momenteel coördinator voor de fractie Identiteit en Democratie in de commissie ENVI.


Annalisa TARDINO 
Lega - Italië

            

Annalisa Tardino werd in 2019 in het kiesdistrict Italia insulare (Sicilië en Sardinië) verkozen voor het Europees Parlement op de lijst van Lega. Met 32.884 voorkeursstemmen was ze de kandidaat met de meeste stemmen, na Matteo Salvini.  Ze is coördinator van de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken en plaatsvervanger in de commissies Visserij, de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid en de Begrotingscommissie. Ze woont in Palermo maar is oorspronkelijk afkomstig uit Licata. In die gemeente staat ze aan het hoofd van de Lega-afdeling en begon ze haar politieke carrière in 2018 met een opmerkelijk persoonlijk succes tijdens de lokale verkiezingen. Nadat ze haar rechtendiploma behaalde aan de Universiteit van Palermo behaalde ze aan dezelfde universiteit haar doctoraat in binnenlands en supranationaal recht. Ze is advocaat burgerlijk recht en houdt zich hoofdzakelijk bezig met arbeidsrecht, sociale rechten, bio-ethiek en management in gezondheidsdiensten. Ze behaalde daarnaast een masterdiploma Rechten en Management Zorgverlening aan de Roma Tre-universiteit.


Isabella TOVAGLIERI 
Lega - Italië

            

Isabella Tovaglieri werd in 2019 verkozen voor het Europees Parlement met 32.372 voorkeursstemmen. Ze was de enige verkozene in haar provincie, Varese, en de vierde kandidaat voor de Lega-partij in het kiesdistrict Noordwest-Italië.  In het Europees Parlement is mevrouw Tovaglieri lid van de commissies ITRE, FEMM en IMCO. Van 2016 tot 2019 was ze waarnemend burgemeester in haar stad, Busto Arsizio. Voordien was ze als bouwadviseur verantwoordelijk voor de stadsplanning. Ze begon haar politieke carrière als gemeenteraadslid van 2011 tot 2015. Tegelijkertijd was ze vicevoorzitter van de commissie Cultuur, Onderwijs, Sport, Vrije Tijd en Jeugd in haar thuisstad in de provincie Varese.


Marco ZANNI 
Lega - Italië

            

Marco Zanni werd in 2019 verkozen als lid van het Europees Parlement voor de Lega in het kiesdistrict Noordwest-Italië. Sinds juni 2019 is hij voorzitter van de fractie Identiteit en Democratie. Het is momenteel zijn tweede termijn als lid van het Europees Parlement, na zijn termijn van 2014-2019 in Brussel. Voor zijn politieke carrière werkte Marco Zanni in de bank- en financiële sector. Hij hield zich bezig met gestructureerde financieringen, bedrijfsherstructureringen, fusies en overnames voor grote Italiaanse en Europese groepen.